250GB:Users:runefardal:Desktop:rufadr.gif

Rune Fardal, psy­kologi student

Personlighetsforstyrrelser med hovedvekt pΠnarsissistisk problematikk i relasjon til barn

http://www.sakkyndig.com     mail: rune@fardal.no

 

 

 

Professor Lars Smith vil ha flere barn

 til barnevernet!

 

 

 

2 september, 2010, Oppdatert 3.9.2010

 

Med linker: http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/lsmith.htm

Utskrift : http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/lsmith.pdf

 

 

Psykologiprofessor Lars Smith ved Nasjonalt kompetansesenter for sped- og smŒbarns psykiske helse, mener barnevernet har alt for liten kompetanse pŒ barn for Œ avdekke emosjonelt mishandlede barn. Samtidig mener han at  det samme barnevernet b¿r gripe inn oftere ovenfor slike barn!

 

I VG, 1.5.2019 uttaler professor Smith at langt flere barn enn det man er klar over, utsettes for emosjonelt overgrep. Han mener at barnevernet burde gripe inn pŒ et tidligere tidspunkt i langt flere saker. Han uttaler at alle barn har tilknytning til sine omsorgspersoner, men at det ikke hindrer  utholdelige konflikter for barna.

Han beskriver hvordan dette kan pŒvirke hjernens utvikling negativt og sŒledes fŒ alvorlige problemer senere i oppveksten. Eksemplene han nevner er:

á      motstridende meldinger

á      erting og latterliggj¿ring nŒr barnet s¿ker omsorg og tr¿st,

á      verbal avstand fordi samhandlingen er uvanlig taus

á      uvanlige endringer i stemmeleiet hos voksne

á      rolleombytting, ved at den voksne s¿ker tr¿st hos barnet

Emosjonell mishandling gjelder mange flere barn enn de som utsettes for rent fysisk mishandling. Det gj¿r det ikke noe bedre at foreldre til slike barn ikke selv evner se disse problemene. Slike foreldre har jevnt over liten evne til Œ forstŒ barnets problemer. Derfor mener han at slike barn langt oftere og raskere b¿r tas fra slike foreldre.

Paradokset blir da at den etaten som skulle ta seg av disse barna overhodet ikke har kunnskap om slik dynamikk! Smith begynner derfor i litt feil ende. En rekke saker viser at bekymringer til barnevernet om barn som utsetes for alvorlige emosjonelle trusler av typen selvmordstrusler, overhodet ikke blir tatt pŒ alvor  av barnevernet. Isteden viser konkrete saker at barnevernet faktisk gŒr inn Œ beskytter slike overgripende foreldre.

Foreldre med  egne ul¿ste emosjonelle problemer slik vi finner det blant narsissistisk sŒrede foreldre, utgj¿r en alvorlig risikogruppe for barn. Det er tragisk nŒr barn forteller over flere Œr, at  de blir utsatt for alvorlige emosjonelle trusler, uten at barnevernet griper inn. Kunnskapen om dette er opplagt til stede slik Smith viser til.

Barn har beskrevet seksuelle overgrep i dommeravh¿r, hvorpŒ barnevernet har presset barnet til Œ si at det ikke har skjedd, i den hensikt Œ beskytte de bekjente voksne!  Barn som beskriver at mor har truet dem med Œ begŒ selvmord om mor ikke fŒr det slik hun vil, opplever selv Œ bli ansvarliggjort av barnevernet. PŒ denne mŒten  blir barnets emosjonelle overgrep dobbelt, ved at de barna forventer skulle hjelpe dem, utsetter dem for et nytt overgrep det er Œ ansvarliggj¿re barnet for de trusler de utsettes for. ÓDu mŒ ikke drive Œ si sŒnt, for da blir det vanskelig for mamma!Ó S¾rlig ser vi dette i barnefordelingsaker der barnevernet involveres. Da viser konkrete saker at barnevernet tar parti og motarbeider bŒde barnet og den andre forelder.

I en artikkel i Tidskrift for Norsk Psykologforening (47:804-811) beskriver Smith hvordan det ikke f¿rst og fremst er adskillelsen ved samlivsbruddet som utgj¿r den st¿rste risiko for  barnet, men heller det omsorgsarrangement  som skjer. Han skriver at ÓKvaliteten pŒ forholdet mellom foreldrene kan pŒvirke barnets tilknytningstrygghet direkteÓ. Det er ikke bare opplevelsen av foreldrenes separasjon, men vel sŒ mye hvordan separasjonen virker inn pŒ den daglige fungering. Kvaliteten pŒ samv¾rssituasjonen blir  viktigere enn selve separasjonen i seg selv. Fiendtlig samhandling mellom foreldrene  kan fremme utrygghet hos barnet. Dette er mer skadelig for barnets utvikling enn selve separasjonen i seg selv.

Foreldre som evner sette egne ul¿ste emosjonelle problemer til side skaper et bedre  grunnlag for at barnet ikke skal fŒ noen problemer av separasjonen. Narsissistisk sŒrede foreldre derimot, vil ikke evne verken forstŒ dette, eller sette sine ul¿ste emosjonelle behov til side. Tvert imot vil de  ved den krenkelsen skilsmissen utgjorde forsterke  den emosjonelle mishandling barnet utsettes for. De vil sabotere samv¾r, ikke overholde avtaler, spre falske rykter om ex«en, hjernevaske barnet mot den andre forelder, bruke barna mot den demoniserte andre forelder som var skyld i deres grandiose samlivsboble sprakk! Dette er kunnskap barnevernet tilsynelatende er fullstendig blottet for.

Foreldre med narsissistisk problematikk har et annet problem for barn og det er deres emosjonelle utilgjengelighet. Ved samlivsbrudd skjer det ofte at barnet blir boende med den minst egnede forelder og dermed  blir tilgjengeligheten ikke bare redusert for den forelder som det ikke bor med, men ogsŒ  ovenfor den narsissistiske forelder det faktisk bor med.

Smith nevner i sin artikkel at til tross for at anklager om vold og overgrep kan v¾re falske  og et knep for Œ vinne omsorgen, mener han at slike beskyldninger ikke kan bli oversett. begrunnelsen er at det er alt for mye som stŒr pŒ spill for barnet om de er reelle! Problemet er  da at barnevernet, som Smith selv beskriver, ikke har kompetanse til Œ avsl¿re sŒ avansert dynamikk.

NŒr slike pŒstander fremsettes mŒ de unders¿kes pŒ en vitenskapelig holdbar mŒte. Faren er nemlig at en slik falsk pŒstand  kan v¾re vel sŒ skadelig for barnet.  

Problemet blir at dersom:

á      pŒstanden om vold er usann, sŒ ender barnet hos den som fremsatte den usanne

á      Dersom pŒstanden om vold er sann, sŒ mister barnet kontakten med denne forelder

Dersom barnet ender opp med den forelder som fremsatte en usann pŒstand om vold, er det all grunn til Œ anta at barnet vil miste mye av kontakten med den andre og uskyldige forelder nettopp fordi en forelder som fremsetter usanne pŒstander av denne typen i slike settinger gj¿r dette for Œ hindre barnet kontakt med den andre forelder.

Normale foreldre kan snakke sammen og driver ikke en slik demonisering av den andre. De vet barnet trenger begge foreldre, de vet konflikten er skadelig og  deler sin omsorg pŒ barnet. Foreldre som demoniserer den andre, har opplagt  problemer med Œ ta barnets perspektiv. de  ender ofte i en kategori av foreldre som har egne ul¿ste emosjonelle problemer,  som de i en separasjon projiserer over pŒ den andre forelder. Typisk narsissistisk dynamikk med narsissistisk sŒrbarhet i bunnen.

Det burde v¾rt et opplagt krav nŒr slike pŒstander fremsettes at de blir tatt pŒ alvor og unders¿kt n¿ye. Slike pŒstander kan nemlig ha 4 ulike utfall:

1.     Volds pŒstanden er sann

2.     Volds pŒstanden er usann

3.     Volds pŒstanden er en projeksjon fra den som fremsetter den, med andre ord, den som pŒsto den andre forelder har utsatt barnet for vold, utsetter selv barnet for vold

4.     Begge foreldre utsetter barna for vol

Dersom vi har 2 eller 3 vil man ofte finne emosjonell problematikk hos den som fremsetter slike pŒstander.  Og da er man ofte inne i narsissistisk dynamikk.  Hos slike foreldre vil barnet utsettes for emosjonell omsorgsvikt.

Dersom barnet ender hos en narsissist  som har manipulert systemet, vil  barnet ¿delegges emosjonelt. det finnes det en rekke konkrete saker som viser. En slik emosjonell omsorgsvikt kan komme til syne som kroppslige lidelser som for eksempel dibetes1, som er en immunsviktsykdom som bla. utvikles pŒ grunnlag av kronisk stress barnet er utsatt for.

Kunnskap om den typen personligheter er derfor viktig Œ fŒ pŒ plass f¿r man begynner  vurdere emosjonell omsorgsvikt. Smith besitter utvilsomt denne kunnskap, men det har store deler av barnevernet vist at de ikke gj¿r! Derfor kan det v¾re skadelig for barn om de  bringes inn til barnevernet grunnet emosjonell omsorgsvikt, fordi der vet de ikke hva de skal gj¿re for  hjelpe slike barn. Barnevernets egen adferd i en rekke saker omtalt i media og andre, viser at enkelte ansatte selv utsetter barn for emosjonell omsorgsvikt.

Kunnskapen er der, men ikke hos de vi forventer ha den! Smith treffer sikkert mange barn  som lider under emosjonell omsorgsvikt, derfor er det positivt at han deler av sin kunnskap. Problemet synes imidlertid Œ v¾re  at for mange i barnevernet  verken evner ta til seg slik kunnskap eller  handle i trŒd med slik kunnskap. Der pŒ berget vet de best, til stor skade for mange barn. Foreldre som avsl¿rer dette blir ofte trakassert og opplever ofte at barna  straffes med kontaktbrudd med foreldrene.