Rune Fardal, psykologi student
Personlighetsforstyrrelser
med hovedvekt pŒ narsissistisk problematikk i relasjon til barn
http://www.sakkyndig.com mail: rune@fardal.no
PAS – Parent Alienation Syndrome
Foreldre Fiendtlighet Syndrom
15 april, 2011, Oppdatert 17.4.2011
Med
linker: http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/PAS.htm
Utskrift
: http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/PAS.pdf
Foreldrefiendtlighet handler om at den ene forelder fiendtliggj¿r den andre i barnets ¿yne. Barn som utsettes for dette tar alvorlig skade.
4 kriterier definerer PAS.
Forskning viser at i h¿ykonfliktsaker er PAS ofte til stede. 4 spesifikke kriterier brukes for Œ identifisere PAS. Ethvert fors¿k pŒ fremmedliggj¿re barnet fra den andre forelder er et brudd pŒ foreldreskapets prim¾re plikter. De 4 punkter er:
1. Tilgang og samv¾rsnekt
2. Ubegrunnede anklager om overgrep
3. Forringelse av relasjonen etter separasjonen
4. Intens redselsreaksjon fra barnet
1. Tilgang og samv¾rsnekt
Her gjelder bŒde samv¾rssabotasje og hindring av kontakt mellom barnet og samv¾rsforelderen. En av de vanligste formene er den beskyttende formen. Bostedsforelderen fremstiller det som om de beskytter barnet. Gjennom demonisering av samv¾rsforelderen fremstilles denne ikke som et viktig familiemedlem for barnet, men mer som en u¿nsket trussel der samv¾r nedvurderes som noe un¿dvendig. Ofte benyttes ethvert avvik fra bostedsforelderens oppfattelse av Óbarnets besteÓ, som grunn til Œ bryte alt samv¾r. Den r¿de trŒden er at bostedsforelderen er overlegen den frav¾rende forelder, som skyves ut av barnets liv. Den fiendtlige forelder opptrer som en d¿rvakt nŒr barnet skal m¿te den andre forelder. Dermed gis barnet inntrykk av at den ene forelder er overordnet den andre. Hver av foreldrene har som ansvar Œ fremme en positiv reaksjon til den andre forelder. Brytes dette prinsipp gjentatte ganger ved Œ hindre kontakt kan man gŒ ut i fra at dette kriteriet er oppfylt.
Eksempler:
ÓD¿rvaktÓ : Avlytting og nekting av telefon og brev. Ved samv¾r er det stadige telefoner til barnet fra bostedsforelderen, med krav og forventninger. Barnet fŒr ikke ro hos samv¾rsforelderen.
ÓBeskytterÓ : Bostedsforelderen fremstiller seg som overdrevet bekymret for barnet og gir inntrykk av at bare de selv kan ta seg av barnet. Ofte mer et utrykk for bostedsforelderens behov for omgivelsenes anerkjennelse enn barnets behov for bostedsforelderen. Utrykk som ÓHadde det v¾rt opp til meg skulle ikke baret hatt samv¾r med far i det hele tattÓ er typisk!
Konkrete saker har vist at barn nektes sende brev til
samv¾rsforelderen, telefonsamtaler saboteres, avlyttes og brytes om barnets situasjon blir tema. Barn som
avsl¿res i Œ smugle brev til samv¾rsforelderen blir utsatt for vold og trusler
mot tilknytningen. Barn er frar¿vet retten til to likeverdige foreldre.
2. Ubegrunnede anklager om overgrep
Dette kriteriet er relatert til falske eller ubegrunnede anklager om overgrep rettet mot samv¾rsforelderen. Ofte er slike anklager om forhold som verken etterlater synlige tegn eller kan bevitnes av en tredje part. Erfaring viser da ogsŒ at det er f¾rre anklager om fysiske overgrep enn andre former for overgrep, antagelig fordi fysisk mishandling etterlater synlige bevis. Ofte fremlegges det som er ulikheter i foreldrenes vurderinger, som svikt mot barnet. Som for eksempel Œ v¾re opp lenger om kvelden. Oppdragerstiler som skiller deg fra bostedsforelderen fremstilles som omsorgsvikt. Dette kriteriet er tydelig til stede nŒr bostedsforelderen ivrer etter Œ anklage samv¾rsforelderen for uvesentligheter.
Eksempler:
ÓMedisinÓ : PŒstŒtte bekymringer om at barnet ikke fŒr n¿dvendig medisiner hos samv¾rsforelderen. SmŒ avvik fra en rigid standard satt av bostedsforelderen blŒses opp.
ÓUvesentligheterÓ : At barnet fŒr se filmer bostedsforelderen ikke aksepterer, at samv¾rsforelder ikke hjelper barnet med lekser (i helger), at samv¾rsforelderen lar barnet v¾re lenger opp i samv¾rshelger enn hos bostedsforelder pŒ hverdager osv.
ÓTruslerÓ : Udokumenterte pŒstander om at samv¾rsforelder skal utsette barnet for trusler og negativ pŒvirkning, ofte i kombinasjon med at slike trusler er dokumentert fra bostedsforelder (projeksjon).
Konkrete eksempler har vist at
barn som har utviklet diabetes og er under innkj¿ring for Œ fŒ riktig insulindose brukes mot samv¾rsforelderen. NŒr denne
i en slik innkj¿ring ikke har gitt tilstrekkelig insulin blŒses det opp av
bostedsforelderen og brukes som grunnlag for Œ nekte barnet videre samv¾r. Bostedsforelderen kj¿rer en rigid linje der man leter
etter argumenter for Œ sabotere og hindre samv¾r. I konkrete saker har
bostedsforelderen bevist unnlatt Œ gi barn insulin etter samv¾r for deretter Œ
opps¿ke sykehus og klandre
samv¾rsforelderen for ikke ha gitt barnet nokk insulin.
3. Forringelse av relasjonen etter separasjonen
Det handler om forekomsten av en positiv relasjon mellom barnet og samv¾rsforelderen og en betydelig forverring av dette forhold. En slik identifiserbarn forverring oppstŒr ikke av seg selv. Dette er derfor en av de mest betydningsfulle indikatorer pŒ at fiendtliggj¿ring er til stede. Noe har forŒrsaket denne forandringen i barnet. Der samv¾rsforelderen har pr¿vd opprettholde en positiv relasjon til barnet og barnet tilsynelatende ikke ¿nsker samv¾r, kan man anta at fiendtliggj¿ringsprosess har pŒgŒtt. Det er unaturlig at barnet mister interessen for samv¾rsforelderen eller tar avstand fra denne bare pŒ grunn av dennes frav¾r. Dessuten forvitres ikke sunne barn - foreldre relasjoner av seg selv. Relasjonen mŒ ha blitt angrepet. En ekspert vet at det er de smŒ detaljene som avsl¿rer dette. Det er viktig Œ se pŒ relasjonen mellom barnet og samv¾rsforelderen f¿r bruddet. Ofte begŒr psykologer den feil at de tror den vegring som er til stede i relasjonen etter bruddet, er representativ for hele relasjonstiden, og dermed anbefaler mindre samv¾r med samv¾rsforelderen. Om eksperten ikke merker at motivet er samv¾rsnekt og kontaktblokkering, kan vedkommende st¿tte dette og bidra til PAS prosessen.
Eksempel:
ÓPlutselige forandringerÓ : Som nŒr sakkyndige har dokumentert at barnet trives hos samv¾rsforelderen, og barnet selv gir utrykk for at det har det bra der, men plutselig etter en hendelse tilkjennegir ÓangstÓ og uvilje mot samv¾r.
En hendelse kan v¾re samlivsbrudd, men ogsŒ for eksempel en situasjon der 2 barn bor med
bostedsforelderen og hvor det ene nekter bo der og flytter til
samv¾rsforelderen. Eksempler viser
da at det gjenv¾rende barnet
plutselig blir ÓreddÓ
for samv¾rsforelderen slik at
ferier og samv¾r opph¿rer. NŒr dette barnet sŒ tidligere ikke har vist noe
vegring mot samv¾rsforelderen er
det klart den negative pŒvirkning fra bostedsforelderen ligger bak en slik
vegring.
4. Intens redselsreaksjon fra barnet
Dette tegn refererer til at barnet viser tydelig tegn pŒ redsel, misn¿ye eller uvilje i samklang med en potensielt fiendtlig innstilt bostedsforelder og rettet mot samv¾rsforelderen. Dersom barnet bryter mot den fiendtlige forelderen blir konsekvensene store. Trusler om tap og separasjon fra bostedsforelderen er typiske. Barnet mŒ stadig bekrefte ÓlojalitetÓ til bostedsforelderen. Det vesentlige er at barnet tvinges til Œ velge bostedsforelderen. Dette er selvf¿lgelig i direkte konflikt med barnets helse. Et slikt milj¿ er preget av frykt og redsel. PAS prosessen drives ved Œ spille pŒ redsel og frykt – barnets frykt for utst¿telse – for Œ miste det barnet er mest redd for Œ miste, tilknytningen til forelderen. Barn som lever under slike kroniske stressforhold blir skadet. Opposisjon mot slike forhold mŒ barnet betale en h¿y pris for. Slike barn utvikler en stor vaktsomhet for Œ gj¿re bostedsforelderen misforn¿yd.
Ofte kan man se at den fiendtlig innstilte forelder inntar en uforstŒelig holdning nŒr barnet plutselig forandrer sin innstilling til samv¾r. Faktisk vil en slik fiendtlig innstilt forelder ofte fremstŒ som den som st¿tter samv¾ret. Dette er veldig vanlig i PAS familier. Slike barns vegring bygger ikke pŒ negative forhold ved samv¾rsforelderen, men pŒ lojalitet med bostedsforelderen ¿nske om at samv¾r ikke skal skje i det hele tatt. En lojalitet bygget pŒ frykt og ikke pŒ svikt hos samv¾rsforelderen. Slike barn velger ikke ut i fra sin egen vilje. Domstolene mŒ derfor handle hurtig for Œ beskytte slike barn. Slike barn l¾rer seg Œ manipulere for Œ overleve. Bostedsforelderen har tvunget dem til Œ l¾re seg strategier for Œ unngŒ f¿lelsesmessige angrep fra bostedsforelderen. Slike barn tvinges til Œ vise et ekko av bostedsforelderens f¿lelser.
En av de mest oppr¿rende og dramatiske effekter av PAS er Œ h¿re et barn snakke stygt om samv¾rsforelderen og forene seg med den fiendtlig innstilte forelder ved slike angrep. Det er komplisert nŒr en ekspert som er uoppmerksom pŒ denne komponenten i PAS som styres av redsel, tror at barnet urykker sine egne indre f¿lelser og dermed anbefaler et samv¾rsforbud.
Eksempel:
ÓPlutselig fryktÓ : NŒr barnet plutselig ikke vil pŒ samv¾r etter at det f¿r en hendelse har trivdes pŒ samv¾r. Barn som viser frykt for samv¾r som ikke relaterer seg til vold fra samv¾rsforelderen er manipulert av bostedsforelderen.
ÓUforstŒelig holdningÓ : NŒr bostedsforelderen tilsynelatende fremstiller seg som uforstŒende til barnets vegring, og fremstiller det som om de har gjort alt for Œ fŒ til samv¾r.
ÓUmulighetÓ : pŒstŒ ÓumulighetÓ er typisk i kombinasjon med at bostedsforelder pŒstŒr Œ ha Ógjort altÓ, men at barnet ikke ÓvilÓ pŒ samv¾r. Ofte kan slike bostedsforeldre manipulere eksterne ÓvitnerÓ pŒ at samv¾r er umulig.
Konkrete saker har vist at barn
helt uten kontakt med samv¾rsforelderen plutselig har utviklet frykt for
samv¾r. I slike saker er det Œpenbart at bostedsforelderen
har injisert frykt i barnet. Trusler om at Ódrar
du pŒ ferie med far sŒ kommer du kjem
i en kisteÓ er typisk. Andre eksempler er at barnet
manipuleres til Œ tro at det kan ta stor skade ved samv¾r med sin andre
forelder.
Konklusjon:
Om alle de 4 kriterier foreligger og det ikke er dokumentert noe overgrep, sŒ vet man at det foregŒr en fiendtlighetsprosess. En vellykket fiendtliggj¿ring er avhengig av at bostedsforelderen evner isolere barnet fra samv¾rsforelderen, slik at de forgiftes av prosessen. Jo lenger en n¾r relasjon har vart, desto mindre sŒrbare er barna for en slik fiendtliggj¿ring. Samv¾rsforeldre gir ofte opp og forlater banen.
Dersom alle kriterier er til stede men barnet allikevel ikke er blitt fiendtlig innstilt til samv¾rsforelderen, betyr det ikke at PAS ikke skjer, men at barnet har klart Œ motstŒ presset. At fiendtliggj¿ringen mislykkes er ikke et utrykk for at den ikke har skjedd. OgsŒ mislykkede PAS mŒ tas pŒ alvor. Ethvert fors¿k pŒ fiendtliggj¿ring er et utrykk for manglende forstŒelse for barnet behov for en positiv, kj¾rlighetsfull relasjon til den andre forelder, med andre ord, omsorgsvikt.
I konkrete saker har man sett at barns samv¾r har v¾rt sabotert i 12
Œr, hvor samv¾rsforelderen har gitt opp og hvor denne plutselig anklages av
bostedsforelderen for ikke ta initiativ til samv¾r!
PAS foreldre synes trives
bedre i konflikt enn uten. NŒr den
vanligvis friskeste forelder trekker seg vekk mŒ slike syke bostedsforeldre
finne noen de kan klandre for alt det vonde i sine liv. Der samv¾rsforelderen var syndebukk blir det et tomrom nŒr
denne trekker seg fullstendig ut
av konflikt og ytterligere fors¿k
pŒ Œ fŒ til samv¾r med barnet.
Etter at PAS foreldre i Œrevis har sabotert samv¾r, og samv¾rsforelderen gir opp kommer ofte beskyldninger om at
de ikke gj¿r noe for Œ fŒ til samv¾r eller at de ikke bryr seg om barnet! SŒ
syke er slike PAS foreldre. Dessverre
er dette noe verken dommere, sakkyndige eller barnevern har s¾rlig
forstŒelse eller kunnskap om.
3 grader av foreldrefiendtlighetssyndrom:
1.
ALVORLIG:
Motsetter seg all form for samv¾r og kontakt for ¿vrig. Utrykker hat og
frykt for den utst¿tte.
2.
MODERAT:
Mer utalt fiendtlighet, vil utrykke en viss motstand mot samv¾r, men finner
seg vanligvis bra til rette under samv¾ret
3.
MILD:
En viss skepsis og fiendtlighet mot den utst¿tte forelderen, men
opprettholder vanlig kontakt.
Se mer om disse 3 typer i Gardners beskrivelse:
http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/PAS4.pdf
En rekke av de trekk som
er typiske for PAS foreldre er
utrykk for en narsissistisk
problematikk. I sŒ mŒte er :
1. Tilgang og samv¾rsnekt, et utrykk for kontrollbehov, og mangelen pŒ kontroll med eget liv i egen barndom, samt for Œ beholde barnet som narsissistisk supply. Samv¾r blir da en trussel mot bostedsforelderens egne behov. OgsŒ behovet for Œ sŒre den andre forelder, slik de selv ble sŒret i egen barndom kommer til syne. Slike syke foreldre gjentar mot eget barn hva de selv ble utsatt for i egen barndom. For dem er dette ÓnormalenÓ.
2. Ubegrunnede anklager om overgrep, blir et utrykk for hevn for den smerte de selv ble pŒf¿rt i tidlig alder av sine egne foreldre. De ser ikke pŒ den andre forelder som likeverdig, det ville redusert deres egen grandiose fantasi. Dessuten gir det en f¿lelse av at noen ansvarliggj¿res for de overgrep de selv ble utsatt for nŒr de kan anklage andre, slik de selv ble anklaget. Adferden blir et utrykk for den totale mangel pŒ empati. Slik de selv som smŒ aldri fikk erkjennelse for de forventninger de innfridde, slik fremsetter de forventninger til samv¾rsforelderen denne aldri kan innfri.
3. Forringelse av relasjonen etter separasjonen, blir et utrykk for hevn over at deres fantasier om det perfekte samliv gikk i vasken. Slike PAS foreldre investerer ofte i objekter, nŒr disse sŒ gŒr, mister de en del av seg selv, de mister den som bekreftet deres fantasipregede grandiositet. Slik deres egen relasjon til omsorgspersonen var ¿delagt, slik ¿delegger de barnets relasjon til samv¾rsforelderen. Det de ikke fikk, skal barnet ikke fŒ. Barnet oppfattes ofte som en del av dem selv.
4. Intens redselsreaksjon fra barnet, er et utrykk for den frykt slike foreldre projiserer over i sine egne barn. Dermed kan de fremstŒ med Munchausen dynamikk, som den bekymrede, som tar seg av barnet. De samler pŒ ofre for Œ fŒ omgivelsenes anerkjennelse pŒ hvor flinke de er til Œ ta seg av sitt ¿delagte barn, et barn de selv har ¿delagt. Barnets frykt for samv¾rsforelderen er ikke grunnet i samv¾rsforelderen men i barnets frykt for straffen av ikke Œ vise PAS forelderen lojalitet.
PAS problematikk er et
utrykk for en narsissistisk forstyrrelse, der en paranoid, egosentrisk og
empatil¿s adferd kommer til syne.
Tabellen under viser de typiske trekk hos barn utsatt for PAS:
Denne tabell vise trekk ved PAS foreldre:
ÓDet motsatte av
kj¾rlighet er ikke hat, men likegyldighetÓ
Det dette utrykket egentlig betyr i en relasjon
er at hat er et utrykk for krenkelsen av den kj¾rlighet man (fremdeles)
f¿ler. Den som hater den andre intenst etter et brudd, er ikke ferdig med
den andre, men har fremdeles f¿lelser for den andre. Den som ikke elsker
den andre er likegyldig til den andre. Pas viser meget klart at
den som utsetter et barn for slike psykiske overgrep dette er, Œpenbart er
f¿lelsesmessig involvert i den
andre forelder.
Hat er i slike relasjoner et utrykk for en
ubesvart kj¾rlighet! Kj¾rligheten man ikke vil gi slipp pŒ, men som forsvant
nŒr den andre gikk. Ikke alle klarer forholde seg rasjonelt til dette. Det blir
en "Hvis ikke jeg kan fŒ
deg, skal ingen andre fŒ deg, da skal jeg ¿delegge deg" - holdning!
Typisk eksempel er fra en skilsmissesak i 1999, der far tok ut skilsmisse, hvorpŒ mor til den sakkyndige plutselig pŒsto far var psykopat, dermed fikk hun omsorgen! Samtidig sendte hun brev til UDI for Œ kaste fars nye kone ut av Norge, for som hun skrev i brevet til UDI, "SŒ hun og far kunne komme sammen igjen"! En slik adferd viser meget klart at det selv etter en separasjon finnes sterke emosjoner fra mor.
Foreldrefiendtlighets foreldre (PAS) bruker
barnet i en hatprosess fordi de ikke er ferdige med partneren.
Dersom de hadde v¾rt likegyldige til den andre ville de ikke hatt behov
for Œ hevne seg pŒ denne gjennom PAS - De
ville ikke brukt barnet som redskap for Œ sŒre den andre. PAS foreldre
elsker slett ikke sitt barn. De elsker seg selv over alle andre. Den til tider overdrevne
"omsorg" de viser utad er en ren reaksjonsdannelse. Det
narsissistiske behov for omgivelsenes bekreftelse ligger bak. "Se er ikke jeg flink til Œ ta meg av barnet"?
Dette ligger farlig n¾r Munchausen syndromet.
"Inducing PAS is a way of maintaining a
relationship with a hatred spouse in that it will predictably result in ongoing
involvment of a hostile kind. ... programing PAS in the children may be the
"glue" that keeps the relationship going.." Gardner, R. & al.
(2006:41) The international handbook of parental alienation syndrome
Reaksjonsdannelse er en psykologisk forsvarsmekanisme der "Individet
viser en holdning (adferd) som gir utrykk for det motsatte av de fortrengte
uakseptable f¿lelser." (Fardal, R. 2006:279). Det handler om Œ
konvertere en smertefull eller uakseptabel f¿lelse til det motsatte (Cullberg,
2003). Hatet mot det som representerer den andre skaper uakseptable affekter. Disse mŒ ut pŒ en
mŒte som oppfattes som akseptabel for omgivelsene. Hva er vel bedre enn Œ
fremstille seg som moder Theresa utad, mens man demoniserer den andre forelder innad.
"Obsessive hate is often a thin disguise for
deep love. This is especially the case when there is absolutely no reason to
justify the preoccupation with the despised persons defects. True rejection is
neutrality..." (Gardner, R. & al. 2006:46)
Virkelig avvisning er n¿ytralitet og ikke
involvering av barn gjennom PAS, noe som garantert f¿rer til
opprettholdelse av negativ kontakt. I narsissistisk og psykopatisk dynamikk er
dette typisk. NŒr en narsissist blir forlatt inntrer narsissistisk raseri, et raseri som bunner i
krenkelse av behovet ("kj¾rlighet") for den andre som narsissistisk
supply! Narsissisters Óf¿lelserÓ for andre handler ikke om kj¾rlighet. Hvordan
skal en som hater seg selv kunne elske andre? Dette gjelder ogsŒ for barn.
Tilknytningen til andre er kun et utrykk for ¿nske om Œ ha noen som kan bekrefte dem selv. De er
emosjonelle parasitter som bruker andre
for Œ dekke egne behov.
Der normal kj¾rlighet handler om Œ gi av seg
selv. Bel¿nningen ligger i Œ se den andres glede. Pas foreldres Ókj¾rlighetÓ
handler ikke om Œ gi, men om Œ kreve! De styres av et hat
for en krenkelse (bruddet) og tilfredstilles av Œ se den utsatte
forelders smerte av Œ se barnet sakte
¿delegges av bostedsforelderens psykiske vold.
For PAS foreldre er negativ kontakt bedre enn
ingen kontakt. Barnefordelingsaker med h¿ye konfliktnivŒer inneholder ofte en
slik dynamikk fra den ene part, den syke. Dessverre fremstŒr de for domstolene
som den "beste" fordi domstolene ikke evner se at den normales
"aggresjon" egentlig er frustrasjonen over Œ se sitt barn ¿delagt
av den andre, ofte med god hjelp av bŒde barnevern og psykologer som ikke
forstŒr at de blir brukt av den syke forelder. Det forventes at den
normale skal opptre "rasjonelt" og ikke vise affekt, noe bare
psykopater kan nŒr egne barn ¿delegges!
Kunnskapen om dette har v¾rt kjent i
Œrtier, men den har v¾rt fragmentert og spredt pŒ ulike psykologiske
perspektiver. FŒ fagfolk har hatt behov for Œ sette sammen de brikker som
utgj¿r forstŒelsen av disse komplekse menneskelige adferdstrekk. De
fleste psykologer ol. driver terapi. Da har de lite behov for kunnskapen om
narsissister. De skal hjelpe nevrotikere (narsissistens ofre) med Œ finne seg
selv, ikke avsl¿re narsissistens manipulative spill!
Kunnskapen om bŒde PAS-dynamikk,
narsissistisk dynamikk og nevropsykologi er n¿dvendig for Œ forstŒ slik
adferd og hvilken skade et barn pŒf¿res nŒr den ene forelder manipulerer
barnet til Œ f¿le frykt for, eller hate den andre forelder. Ingen
normale forelder vil kreve at
barnet skal ta avstand fra eller hate eller bli redd den andre forelder. NŒr
dette skjer er det et klart utrykk for en empatil¿s, egosentrisk adferd.
Gode relasjoner mellom barn og forelder forsvinner ikke uten at noen angriper relasjonen. PAS barn er barn med utrygg tilknytning.